Zo maak je jouw caravan of camper winterklaar

Het was hopelijk weer een heerlijk seizoen met de caravan of camper. Herinneringen zijn gemaakt en reisverhalen gedeeld. Dan is toch echt het moment aangebroken om de caravan of camper naar de stalling te brengen en klaar te maken voor de barre winter.

Het eerste punt bij winterklaar maken: was de buitenkant goed

Voordat je jouw reispaleis naar de stalling brengt, is het goed om de buitenkant goed te wassen. Zo weet je zeker dat de lak niet beschadigt door bijvoorbeeld vogelpoep of hars. Dat is na een winter in de stalling bijna niet te verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen! Je kan er daarnaast nog voor kiezen om je caravan of camper met wax te poetsen als extra beschermlaag.

Winter

Geen lente-, maar een winterschoonmaak!

Ook de binnenkant moet er aan geloven. In plaats van een lenteschoonmaak, maak je nu juist in de herfst of winter je caravan of camper schoon. Het enige dat je nodig hebt, is een sopje en stofzuiger. Haal alle kastjes en de koelkast leeg en maak de binnenkant goed schoon. Laat na afloop de deuren op een kiertje. Dat is bovenal heel belangrijk bij de koelkast. Zo ontstaan er geen muffe geurtjes, schimmel en/of condensvorming. Check als laatste of er echt geen etenswaren achter blijven om muizen buiten te houden.

Goed ventileren tijdens de winterslaap

Zet een raampje op kier (niet te ver, want je wil geen last hebben van ongedierte) of open de ventilatieroosters. Niet alleen de caravan en camper zelf, maar ook binnenin moet je goed ventileren. Denk er dus aan, zoals we net al zeiden, dat je kastjes ook op een kier zet.

Gordijn en hor caravan

Horren en rolgordijnen

Je gaat jouw caravan of camper voor een langere tijd niet gebruiken. Het is daarom handig je horren en rolgordijnen open te doen. Als je dit niet doet, komt er spanning op de veren. Dat is niet goed voor de veren op lange termijn.

Laat de waterleidingen en boiler leeglopen

Deze stap is misschien wel het belangrijkste voor het winterklaar maken van je caravan of camper. Leeg de watertank en tap de boiler, leidingen, kranen en pompjes af. Blaas het door en laat alle kranen openstaan. Vergeet het spoelsysteem van het toilet niet. Jouw camper of caravan staat waarschijnlijk op een koude plek en je wil bevriezing voorkomen! Als bevroren water uitzet, kan het flinke schade toebrengen aan de leidingen en boiler.

Afsluiten van de gasflessen

Haal voor de veiligheid jouw gasflessen uit de caravan of camper. Als er gas ontsnapt, is dat namelijk licht ontvlambaar. Vaak kan je de gasfles ook achterlaten bij jouw stalling (in een speciale ruimte) of je bewaart het thuis op een veilige plek op een veilige manier. Kies een goed geventileerde en afsluitbare ruimte en zet de gasfles rechtop.

Jouw gasslang en drukregelaar hebben een houdbaarheidsdatum. Het advies luidt om dit om de vier jaar te vervangen. Met een plastic zakje en elastiekje om de gasdrukregelaar voorkom je dat er stof of andere viezigheid in de slang komt tijdens het verblijf in de stalling.

Camperbus in de sneeuw

Op zoek naar de accu’s en batterijen

Verzamel accu’s en batterijen die nog in de caravan of camper liggen en neem ze mee naar huis. Dit doe je, omdat het in de stalling heel koud kan worden. Dat is niet goed voor accu’s en batterijen. Ook de zware lood accu’s moeten mee naar huis. Bewaar het aan een druppellader om zo de beste conditie in stand te houden.

Controleer bandenspanning

Check de bandenspanning en verhoog indien nodig naar ongeveer 0,4 bar. Dan weet je zeker dat je geen platte banden hebt als je de caravan weer ophaalt. Denk hierbij ook aan het reservewiel.

Handrem: ja of nee?

Trek de handrem van je camper en caravan niet aan. Zet je camper juist in de versnelling en gebruik voor de caravan wielkeggen.

Rijden in camper

Onderhoud of reparatie? Regel het in de winter

Of je dit nu zelf doet, of laat doen: regel het voordat je volgend seizoen voor een vergeten verrassing staat. Ga ook meteen je campinguitrusting na.

Verzeker jouw caravan of camper

Wij adviseren je om ook in de winter te verzekeren tegen diefstal of schade aan je reispaleis. Handig om goed te controleren wat je polis meldt over stallen in de winter. In veel gevallen moet de stalling aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een disselslot of wielklem. Maak ook een aantal foto’s voor je de caravan of camper wegbrengt en doe ‘m goed op slot.

Camperbus met Campooz luifel

De caravan- of camperluifel

Jouw luifel voor de caravan of camper berg je netjes -en droog- op in de bijgeleverde draagtas. De rits van de draagtas hou je een beetje open, zodat het ventileert.

De caravan en camper winterklaar gemaakt!

Heb je alle punten afgelopen? Dan kan je nog denken aan het gebruik van een caravan- of camperhoes. Je hebt niet voor niets zo goed schoongemaakt. Nu de caravan of camper winterklaar is, kan je vast plannen maken voor het volgende kampeerseizoen.

Mis je nog een punt? Laat het ons weten, dan vullen we de blog aan. Voor meer antwoorden op je vragen, bekijk je onze FAQ.

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog