Over caravan luifels in Spanje

‘De beste caravan luifels?’ Onze buurman Miguel kijkt me vragend aan. ‘En de mooiste ook’, roep ik erachter aan. Dat ze ook razendsnel op te zetten zijn, houd ik maar binnensmonds. Zelden heb ik iemand zo zien worstelen met z’n caravan luifel in de brandende zon. Net als de zon, branden de woorden op mijn tong om het ALLES over de Campooz caravan luifel te vertellen. Het zou zijn wereld, hier en nu, veranderen in een waar kampeerparadijs.

Camino del Norte

Een paar dagen terug zijn we naar Spanje gereisd voor de Camino del Norte. Een pelgrimstocht van honderden kilometers langs de kust richting Santiago de Compostella. Als echte ‘amateurs’ houden we het bij 130 kilometer. Vlakbij de Franse grens strijken we neer in San Sebastian. Voordat we er erg in hebben, zitten we aan de kade met wijn en overheerlijke tapas. Terwijl de zon ons gezicht rijkelijk voorziet van vitamine D, hoor ik aan de overkant een hoop gemopper.

camino del norte

Frustraties alom

Achter een caravan zie ik een rood gezicht vandaan komen. Flink verbrand zo te zien! Opgebouwde frustraties hebben er vermoedelijk een schepje bovenop gedaan. ‘Volgens mij is de beste man hier al veel te lange tijd aan het worstelen met zijn caravan luifel’ zeg ik tegen mijn vriendin. ‘Tijd om zich in te smeren tegen de zon had hij blijkbaar ook niet’ zegt ze. Met wat handen en voetenwerk en op mijn beste Spaans, vraag ik wat er aan mankeert. Tot m’n verbazing stelt de man zichzelf en zijn vrouw geduldig en gastvrij voor. ‘Soy Miguel y esta es mi esposa’. Behoorlijk terneergeslagen vertelt Miguel dat hij en z’n vrouw al drie uur aan het worstelen zijn met hun luifel. ‘Deja que te ayude’ zeg ik en samen hebben we in een mum van tijd de luifel opgetuigd. We worden bedankt met een glaasje rode Matsu El Recio. ‘Heb je wel eens van Campooz gehoord?’ vraag ik, terwijl de rode wijn op mijn tong narolt. ‘Misschien wel de beste caravan luifels ter wereld’ vertel ik.

san sebastian spanje

Caravan luifels

Het Spaans gaat me niet al te best af. Gelukkig heeft de vrouw van Miguel voor een internationaal bedrijf in Bilbao gewerkt. ‘Sigue hablando en ingles’, zegt ze. In het Engels vertel ik over het verhaal van Campooz. Dat het ooit begonnen is in een kleine werkplaats en inmiddels is uitgegroeid tot toonaangevend kampeermerk. ‘De kracht van Campooz caravan luifels zit in het onverwoestbare materiaal en razendsnelle opzetgemak. Bovendien zijn ze erg mooi en karateristiek. Met het door Campooz ontwikkelde Triple-Lane systeem, stel je de caravan luifel altijd strak af op iedere ondergrond.’ Op het gezicht van Miguel verschijnt een grijns. ‘Saludos a Campooz!’ roept hij uit. ‘Op het goede leven!’ vul ik hem aan. ‘Op Campooz’.

spaanse kust

Een verfrommeld briefje

Het laatste beetje rode wijn glinstert in de zon. Tijd om nog wat inkopen te doen voor onze wandeltocht. Nadat we Miguel en zijn vrouw hartelijk hebben bedankt voor de wijn, stopt de oude man een verfrommeld briefje in mijn borstzak. ‘Mi dirección’. In een haast onleesbaar handschrift lees ik hun adres in de Spaanse Pyreneeën. ‘Misschien kun je me helpen met een luifel’ fluistert hij met een knipoog. ‘Tuurlijk’ zeg ik en we barsten samen in lachen uit.

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog