Is een caravan veilig bij onweer?

Kamperen met onweer kan spannend zijn, maar ook gevaarlijk. Wat moet je doen? Daar geven wij antwoord op in deze blog.

Zoek dekking

Of toch niet? Het ligt er aan. Zoek hoe dan ook een veilig heenkomen wanneer je kampeert met tent of vouwwagen. Het stalen of aluminium frame werkt niet bepaald in je voordeel. Tijd om richting een toiletgebouw te lopen dus. Een gemeenschappelijke ruimte kan natuurlijk ook. Lekker kopje warme thee er bij en afwachten maar.

Tenten op camping met onweer

Als de bliksem

Sneller dan het geluid. Licht verplaatst zich bliksemsnel. Zo snel, dat je de bliksem eerder ziet, dan dat je het gedonder hoort. 300.000 kilometer per seconde om precies te zijn. Het geluid komt er in een drafje van 330 meter per seconde achteraan. Komt de donder slechts 1 seconde na de flits, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Zo gevaarlijk zelfs, dat je bij tien seconden of minder, dekking moet zoeken.

Get in the car!

De auto is dankzij het principe van Faraday een super veilige plek tijdens onweer. Dit geldt ook voor campers. Maar wel in mindere mate. Mits opgebouwd uit staal of aluminium. Ook wordt er bij de bouw van campers steeds vaker aluminium aan de binnenkant aangebracht. Is je camper van kunststof, dan kun je altijd nog in de cabine gaan zitten. Niets aanraken! Maar loop toch vooral naar een gebouw of zoek de auto op. Safety first.

Storm en onweer

Caravan bij onweer

Onweer is en blijft iets om zeer serieus te nemen. Het kan levensgevaarlijk zijn. Hoe klein de kans ook is. In een caravan van staal of aluminium zal het materiaal in principe de bliksem geleiden en naar de grond ‘afvoeren’. Als je caravan hoofdzakelijk opgebouwd is uit polyester, dan moet je dekking zoeken. Je caravan voorzien van een aardingspakket kan natuurlijk ook. In tegenstelling tot een auto, heeft een caravan vaak maar twee wielen. Dit is niet voldoende om weerstand te bieden tegen de hoge voltages van een (indirecte) inslag. Die kans is overigens klein. Maar schuilen in de auto of een toiletgebouw is veiliger. Doe dat dus vooral.

Tips bij onweer

Een paar punten waar je goed aan doet om op te letten:

  • Sluit, voordat je ergens gaat schuilen, de ramen en deuren van de caravan of camper
  • Klap de antennes en schotels in en berg het op
  • Koppel de elektriciteit af en berg de snoeren op
  • Wacht nog even met douchen totdat het weer opklaart
  • Controleer spullen die weg kunnen waaien en berg deze op in je kampeermiddel of auto
  • Bedenk of het niet verstandiger is om de caravanluifel of camperluifel af te breken als het erg waait

Neem onweer serieus. Neem geen risico en zoek een veilige plek op in een gebouw of auto. Een caravan bij onweer is in principe niet veilig genoeg om in te verblijven. Pak een leuk kaartspel, neem je thermosfles met thee mee en ga met z’n allen gezellig in de auto of een gebouw op de camping zitten. Afwachten is dan nog nooit zo leuk geweest.

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog