Hoe belaad ik mijn caravan?

Hoe belaad ik mijn caravan?

Of je nu voor het eerst op reis gaat met je caravan of al jaren vakantie viert met je huis op wielen, er zijn natuurlijk een aantal dingen waar je altijd rekening mee houdt. Hoe belaad ik mijn caravan?

Het juist beladen van de caravan

Het is erg belangrijk dat je de caravan op de juiste manier belaadt. Bij het beladen zorg je er namelijk voor dat het gewicht op de juiste wijze is verdeeld. Zo voorkom je dat de caravan slingert en zorg je dat er onderweg geen gevaarlijke situaties ontstaan.

tekening caravan belading

Zware spullen op de as

Zorg altijd dat je de zware spullen zo dicht mogelijk op de as van de caravan plaatst en dan het liefst zo laag mogelijk. De kastjes bovenin kun je gebruiken voor de lichtere spullen zoals kleding en servies.

Goede verdeling tussen auto en caravan

Een goede verdeling tussen de auto en de caravan is ook erg belangrijk. Als je hier geen rekening mee houdt, kan de caravan gaan slingeren en is het lastig om deze met je (in verhouding) lichte auto weer onder controle te krijgen. Mocht de caravan tóch gaan slingeren; gas los en stevig remmen totdat deze weer onder controle is!

Kogeldruk

Verder is het goed om rekening te houden met de kogeldruk. De juiste kogeldruk van de auto én de caravan vind je in het instructieboekje of de voertuiggegevens. De gemiddelde toegestane kogeldruk is tussen de 50 en 75 kg.

oldtimer met caravan

Bandenspanning

Als je caravan langere tijd in de stalling staat, is het verstandig om de bandenspanning te controleren. Zeker als je een lange rit gaat maken. Wel zo veilig. Over het algemeen is het advies drie bar, maar dit kan in een aantal gevallen afwijken. Vraag dit dus altijd na bij jouw caravandealer!

Maximumsnelheid

En als laatste houd je je natuurlijk aan de maximum snelheid van 90 km per uur die voor aanhangers en caravans geldt. Collega Floor heeft hierover een blog geschreven.

Wil je jouw kampeerbeleving compleet maken? Dan is onze caravanluifel een must op de camping. Deze is in verschillende maten verkrijgbaar en past op doorgaans alle caravans! Nog niet overtuigd? Hier vind je vijf redenen om een Campooz Caravanning luifel te kopen.

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog