Hoe hard mag je met een caravan?

Op pad met de caravan (of vouwwagen) in Europa? Dan wil je natuurlijk weten hoe hard je mag. Dat is in de meeste landen hetzelfde, namelijk een maximum snelheid van 80 kilometer per uur, maar niet overal. Jouw heerlijke zonvakantie in Spanje of wandelvakantie in Zweden goed doorkomen? Lees gauw verder.

Hoe hard mag je maximaal in Nederland met de caravan?

In Nederland geldt een maximale snelheid van 90 kilometer per uur als het gewicht van de caravan (of aanhanger) onder de 3500 kg is. Is het gewicht hoger? Dan mag je 80 km/uur rijden.

rijden in avondzon

Rijden in Duitsland met of zonder Tempo 100 ontheffing

De maximum snelheid in Duitsland voor een caravan of aanhanger is 80 km/uur, maar met een Tempo 100 ontheffing mag je op de snelweg 100 km/uur. Die ontheffing kan je aanvragen als je aan een aantal eisen voldoet. Je kan via deze link: jouw tempo 100 ontheffing aanvragen. De aanhanger of caravan moet voorzien zijn van:

  • Een ABS-remsysteem
  • Een ingeslagen chassisnummer
  • Een oplooprem
  • Hydraulische schokdempers
  • Maximaal 6 jaar oude banden
  • Banden met de juiste snelheidscodering (minimaal 120 km/uur) en loadindex
  • Eventueel een goedgekeurde anti-slingerkoppeling met E-keur
meisje met wereldkaart

En hoe zit dat met de maximale snelheid in andere landen in Europa?

Via de link van Kampeermeneer kan je per land zien hoe hard je mag rijden met de caravan op de snelweg, autoweg en in de bebouwde kom. Daarbij willen we wel zeggen: hou goed de borden in de gaten, want overal zijn uitzonderingen. Het kan hier en daar door wegwerkzaamheden of harde regen nog wel eens verschillen. Hou je goed aan de regels en ga niet harder dan de aangegeven maximum snelheid.

We wensen jou heel veel veilige kilometers met de caravan, aanhanger of vouwwagen. Heb je nog vragen? Laat het in een reactie onder deze blog weten. Tot Campooz!

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog