Welk rijbewijs heb je nodig voor een caravan? (en camper)

Wat rijdt daar nou? Je kent het wel. Rijdend op de snelweg komen er soms kampeercombinaties voorbij van enorme omvang. Hoe doen ze het toch? En welk rijbewijs heb je eigenlijk nodig voor een caravan?

caravan trailer in woestijn

Rijbewijs B

Je reguliere autorijbewijs wordt formeel rijbewijs B genoemd. Om dit felbegeerde roze (herinner jij je dit nog? 😉 ) papiertje te behalen, was je minstens 18 lentes jong en had je zowel een theorie- als praktijkexamen succesvol afgerond. Je bent dan bevoegd om in een auto te rijden met een maximaal gewicht van 3500 kg. Ook mag je naast jezelf als bestuurder, maximaal 8 passagiers meenemen richting de zon.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een caravan?

Heeft je caravan een maximaal toegestane massa tot 750 kg, dan mag je deze altijd trekken met rijbewijs B. Zelfs met een totale ’treinmassa’ van boven de 3.500 kg. De toegestane massa omvat het leeggewicht van de caravan in combinatie met het laadvermogen. Boven de 750 kg is het Rijbewijs B nog steeds afdoende, mits de auto en caravan samen niet boven de 3.500 kg massa uitkomen.

Rijbewijs BE

Niet voldoende aan rijbewijs B? Rijbewijs BE is verplicht wanneer je met een combinatie van meer dan 3500 kg de weg op gaat. Let ook hier op de combinatie van leeggewicht en laadvermogen. Dit geldt specifiek voor wanneer je met een caravan op reis gaat waarvan de maximum toelaatbare massa boven de 750 kg ligt. Lastig? Een handig overzichtje van voorbeelden vind je bij de Rijksoverheid.

Vroeger was alles beter: 1984

Wist je dat je voor 1984 geen apart praktijkexamen hoefde af te leggen voor rijbewijs BE? Tot die tijd werden categorieën B en E automatisch samen bijgeschreven. Tegenwoordig moet je praktijkexamen doen bij het CBR. Een theoriecertificaat is niet nodig. Ben je geslaagd? Vraag dan, net als destijds, voor rijbewijs B, je E rijbewijs aan bij de gemeente.

gele speelgoed camper op strand

Rijbewijs C

Pak je het liever groots aan? Dan is een C rijbewijs iets voor jou! Voor sommige campers heb je namelijk een vrachtwagen rijbewijs nodig. Is je camper geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen en niet zwaarder dan 3500 kg? Dan is een B rijbewijs voldoende. Voor zwaardere campers heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig.

Groot, groter, grootst

Ook hier wordt met het gewicht het leeggewicht + het laadvermogen bedoeld. Tussen de 3500 kg en 7500 kg dien je in het bezit te zijn van rijbewijs C1. Liever wat groter? Dan past een rijbewijs C perfect bij jou.

Wil je meer handige weetjes? Houd onze blogs in de gaten! Vragen? Stel ze in de comments. Tot Campooz!

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog