Voorjaarsvoorbereidingen voor caravan of camper

Eindelijk is het weer lente. Nu wil je zo snel mogelijk jouw caravan of camper uit zijn winterverblijf halen en ermee op reis gaan. Begin met het inplannen van een voorjaarsschoonmaak. Lees verder om te ontdekken waar je rekening mee houdt.

Controleer je caravan of camper grondig

Na de winterstop moet je jouw caravan of camper grondig controleren op vocht en schade. Vooral als het voertuig de winter buiten heeft doorgebracht, kan er schade zijn ontstaan. Begin buiten en kijk goed naar de afdichtingen van deuren, ramen en ventilatieopeningen. Controleer ze grondig en los het op als je denkt dat het niet meer voldoende dicht gaat.

Controleer vooral de hoeken van jouw caravan of camper op vocht en beschadigingen. Als je gebreken vindt, laat deze dan zo snel mogelijk door een vakman repareren. Controleer vervolgens alle watertanks, eventuele boilers, de keuken en de badkamer van binnen. Het kan voorkomen dat je vergeet het water voor de winter af te tappen. Hierdoor kunnen de waterleidingen bij vorst beschadigd zijn geraakt. Alle openingen, zoals ramen, deuren en luiken, moeten ook van binnenuit de caravan worden geïnspecteerd en zo nodig gerepareerd.

Caravan met Trekking luifel en meubels

Ongenode gasten in uw caravan of camper?

Tijdens de lange winterstop kan iemand anders jouw reisvoertuig gebruiken als verblijfplaats. Muizen en ratten zoeken in deze tijd een warm nest. Controleer daarom alle kasten, lades en opbergplekken op tekenen van knagen of uitwerpselen. Om verrassingen te voorkomen moet je ook alle gestoffeerde stoelen goed bekijken.

Documenten van uw caravan

Controleer of de hoofdinspectie moet plaatsvinden en of een gastest nodig is! Dit wordt vaak vergeten, maar is erg belangrijk! Je vindt de relevante informatie in jouw kentekenbewijs.

Wij raden je ook aan om na de winter met je voertuig naar een werkplaats te gaan voor een controle. Zo weet je zeker dat alles in orde is en daarmee voorkom je onaangename verrassingen. Je wil natuurlijk niet dat je hier last van hebt tijdens de vakantie. Tijdens zo’n controle kunnen de accu, buitenverlichting, banden, het remsysteem, kabels, chassis en elektronica van het kampeermiddel direct beoordeeld en eventueel gerepareerd of vervangen worden.

De gasinstallatie

Ook de gasinstallatie (kookplaat, verwarming, koelkast) moet worden geïnspecteerd. Controleer de slangen, drukregelaar en gasfles op werking en beschadigingen. Het is normaal als het even duurt voordat het apparaat ontsteekt als het een tijd niet gebruikt is.

Controle en onderhoud van de watervoorziening

De drinkwater- en vuilwatertanks moeten voor de winterstop geleegd zijn. Nu moet je alles weer vullen en de leidingen goed doorspoelen. Zorg ervoor dat het water niet alleen met gelijkmatige druk stroomt, maar ook dat de afvoeren vrij zijn en het water goed kan weglopen. Ook het toilet moet je goed controleren. Vergeet niet de vuilwatertank (indien aanwezig) na het schoonmaken te legen. Zo voorkom je onnodig gewicht aan boord.

Schoonmaken van de caravan of camper

Nadat alle punten zijn behandeld, maak je jouw reispaleis grondig schoon. Werk van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Voor de voorjaarsschoonmaak van het interieur zijn een emmer warm water, een microvezeldoek en eventueel een geschikte reiniger vaak voldoende. Open alle deuren en ramen en lucht alle kussens. Maak vervolgens de buitenkant en de onderkant schoon. Ook hier kan je het beste een doek, spons en een emmer water gebruiken. Reinigen met een hogedrukreiniger is niet aan te raden, omdat je dan eerder het risico loopt iets te beschadigen. Last but not least: behandel alle deur- en raamrubbers met een kunststofverzorgingsproduct. Ook de banden kan je behandelen met een bandenonderhoudsmiddel.

En dan is het tijd om alle reisbenodigdheden in jouw kampeermiddel te laden en eindelijk weer op reis gaan! Wij wensen je veel plezier dit kampeerseizoen. Tot Campooz!

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog