Schoonmaak en onderhoud van jouw caravan luifel

We krijgen regelmatig de vraag: hoe maak ik mijn caravan luifel schoon? Zeep of een sopje gebruiken is nooit goed. Lauw water is eigenlijk altijd de eerste stap, maar soms is dit niet voldoende. Wat doe je dan? Daarom hebben wij een aantal vragen verzameld en voorgelegd aan Cees Bolten van 123products!

Stel jezelf eens voor: wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Cees Bolten en Cejebo is mijn eigen bedrijf. Geen bijzonder verhaal eigenlijk, over hoe ik ben begonnen. Er was vraag in de markt en ik heb het gat in de markt gevonden. Uitgewerkt tot wie we nu zijn. We hebben alles om je kampeermiddel te onderhouden en/of schoon te maken. Onze producten zijn bij 200 verkooppunten te koop en hebben meer dan 30 jaar ervaring.”

luifel schoonmaken

Hoe kun je de caravanluifel het beste schoonmaken?

“Met onze Alpha tentdoekreiniger. Eerst borstel je het doek goed af met een droge tentdoekborstel. Spuit het tentdoek nat met water en nevel vervolgens de Alpha dun op het oppervlak. Niet laten opdrogen, maar telkens nat nevelen. Het schuim goed laten intrekken op het doek en dan met veel water naspoelen zodat alle resten uit het doek zijn.”

Kan het tentdoek met een sopje worden schoongemaakt?

“Een sopje met afwasmiddel of andere schoonmaakmiddelen moet je nooit doen! Afwasmiddel zorgt ervoor dat het kleine kristallen in het tentdoek komen. Ze zeggen als het ware tegen het water ‘kom maar hier…’ en dan krijg je lekkage. Dat wil je natuurlijk niet. Dus gebruik nooit afwasmiddel of een sopje om je caravan luifel schoon te maken.”

Hoe kun je de ramen van de zijwanden het beste schoonmaken?

“Met Prozor raamspray? Dit is een reinigende spray die ervoor zorgt dat het raam schoon wordt, glanst en door de beschermende polywax langer schoon blijft. En het is antistatisch!”

Onder de Trekking luifel

Hoe kun je hars het beste van de caravanluifel verwijderen?

“Hars verwijder je het makkelijkste met tentdoekreiniger 123 Alpha. Hiermee krijg je bijna alle soorten hars eraf. Het is wel aan te raden om na het schoonmaken de caravan luifel opnieuw waterdicht te maken en dus te impregneren.”

Hoe verwijder je roest?

“Roestvlekken kun je eigenlijk niet uit het doek verwijderen. Dan moet je met zuren gaan werken en dat is funest voor het doek.”

Hoe reinig je groene aanslag?

“Ook hiervoor gebruik je het beste weer de Alpha tentdoekreiniger. En ook hier geldt het advies om je caravanluifel na het schoonmaken opnieuw waterdicht te maken. Dit kun je doen met onze Omega Wet of -Dry.”

Hoe verwijder je weerplekken uit je caravanluifel?

“Dat is altijd een lastige. Echte weerplekken en schimmel zijn bijna niet te verwijderen. Als het weer er eenmaal in zit, dan blijft dat erin. Ook al zijn de zwarte plekken misschien weg, de schimmel blijft aanwezig.”

Campooz logo ripstop katoen

Hoe verwijder je vogelpoep van het tentdoek?

“Vogelpoep bevat zuren en is heel moeilijk te verwijderen als het er te lang op zit. Hoor je de vogelpoep bij wijze van spreken vallen, dan direct een plens water erop om het eraf te halen! En dan met de Alpha reiniger verwijderen. Nooit lang laten intrekken, want dan blijf je de vlek zien.”

Moet je na het schoonmaken altijd opnieuw impregneren?

“Impregneren hoeft niet direct na het schoonmaken. Eén keer in de drie jaar opnieuw impregneren is voldoende. Tenzij je echt elke seizoen drie maanden aan het kamperen bent, dan is het beter om het eerder te doen.”

Campooz: “Bij het doek van Campooz is het zelfs nog minder vaak nodig. Ons doek heeft weinig onderhoud nodig. Afhankelijk van het gebruik is het verstandig om op een bepaald moment toch te gaan impregneren. Wanneer dit moment is, is lastig te bepalen en voor iedere vouwwagen/kampeerder anders. Het is namelijk afhankelijk van het gebruik. Hoelang wordt er per jaar mee gekampeerd? Wordt het doek veelvuldig blootgesteld aan hard zonlicht of continue vochtigheid? Dat zijn allemaal dingen die van invloed zijn op de conditie van het doek. Mocht je nou merken dat tijdens een regenbui, het doek wat doorslaat, dan is dat meestal een goed moment om het doek te laten impregneren.”

Hoe houd je de staat van je caravan luifel het meest optimaal?

“Regelmatig schoonhouden, geen tafels met scherpe punten… Dat zijn allemaal dingen waar je eigenlijk aan moet denken! Rustig opruimen, rustig opzetten. Voorzichtig met het doek. Vaak willen snel inpakken en naar huis. Maar juist het opruimen van de caravanluifel of tent is een belangrijk onderdeel van het behoud van het doek.”

Heb je nog andere tips of iets wat de lezer moet weten?
Op elke fles van de 123-producten mijn mobiele nummer. Dus als je vragen hebt, dan mag iedereen mij altijd appen of bellen. Ik help ze graag!”

Heb jij wel eens vlekken in je tentdoek gehad? Of heb je een vraag die hier niet tussen staat? Laat het ons weten!

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog