Is een caravan keuring verplicht?

Nee. Een caravan keuring is niet verplicht. Althans, er bestaat geen verplichte APK. Wel is een keuring handig. Verstandig van tijd tot tijd. Met een goed onderhouden caravan ga je immers veilig de weg op. Regelmatig onderhoud en controleren voorkomt verrassingen onderweg en draagt bij aan een toffe vakantie! Maar er is meer..

Caravan keuring verplicht?

De mooie caravanluifel op de foto? Dat is de Campooz Trekking luifel.

Caravan keuring

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een in Europa wettelijke en verplichte keuring. Voor een caravan of aanhanger tot 3500 is geen verplichte keuring van toepassing. Zit je er boven, dan kan dit wel het geval zijn! Over het algemeen stuurt de RDW je zes weken voordat de APK vervalt een herinnering. Zonder geldige APK mag je de weg niet op. De APK zelf is slechts een moment opname. Onderhoud van de caravan is en blijft essentieel.

Hoe zit dat in het buitenland?

Je mag zonder verplichte APK met een caravan tot 3500 kg op reis. Ook in het buitenland. Voor een camper is dit anders. Je moet je camper van drie jaar of ouder namelijk wel laten keuren. Dat is verplicht en afhankelijk van de brandstof. Campers van voor 1960 zijn vrijgesteld.

Familie voor de caravan

Periodiek laten keuren

Je kan er voor kiezen om jouw caravan periodiek te laten keuren. Bijvoorbeeld om de twee of drie jaar. Een goed moment om eventuele gebreken aan de kaak te stellen. De boel onder het vergrootglas! Denk aan een versleten band, slechte remmen of kapotte verlichting. Een vrijwillige periodieke keuring kost meestal 100,- tot 350,-, afhankelijk van de staat van de caravan en de te vervangen onderdelen.

Neem geen risico

In het verleden is er al eens gesproken over een verplichte keuring voor caravans. Tot op heden is het bij plannen gebleven. Een caravan keuring is over het algemeen niet verplicht. Maar, neem geen risico. Ondanks dat een APK voor vrijwel de meeste caravans niet verplicht is, blijft periodiek onderhoud belangrijk. Voor het milieu, maar vooral voor de veiligheid.

Meer informatie over caravans vind je in onze caravan FAQ. Laat jij je caravan keuren? Laat ons onder de blog weten waarom wel of niet.

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog