Een caravan of camper verzekeren

Een caravan of camper is een waardevol bezit. Daarom is het belangrijk om het goed te beschermen met de juiste verzekering. Of je een caravan of camper moet verzekeren, hangt af van verschillende factoren. In deze blog kijken we naar de belangrijkste overwegingen bij het verzekeren van een caravan of camper.

Travelling luifel op een buscamper

Is een caravan of camper verzekeren verplicht?

Voor beide kampeermiddelen geldt wat anders. Een camper moet verplicht verzekerd worden, maar een caravan niet. Omdat een camper een motorrijtuig is, moet deze minstens verzekerd zijn met een WA-verzekering. Hiermee dek je schade aan derden. Niet als je zelf schade maakt aan je eigen camper. Dit kan je natuurlijk wel verzekeren met een uitgebreidere verzekering. Een caravan verzekering is niet verplicht, omdat dit niet het motorrijtuig is. Dat is je auto. De WA-verzekering van jouw auto dekt ook de caravan wanneer die aangekoppeld is. De schade die je zelf toebrengt aan jouw caravan is hiermee niet gedekt.

Verzekeren

De waarde van de caravan of camper

Een van de belangrijkste overwegingen bij het verzekeren van een caravan of camper is de waarde ervan. Als je een caravan of camper hebt gekocht voor een relatief lage prijs, kan het verzekeren ervan misschien niet nodig zijn. Heb je een duurder kampeermiddel? Dan wil je deze heel waarschijnlijk verzekeren om jezelf te beschermen tegen het risico van diefstal, schade of verlies. Hou hierbij ook rekening met het afsluiten van een verzekering voor jouw inboedel. Als je bijvoorbeeld je elektrische fiets of laptop meeneemt, raden we je aan te overwegen om een verzekering af te sluiten die ook diefstal, schade of verlies dekt.

Type verzekering

Als je besluit om je camper of caravan te verzekeren, moet je bepalen welk type verzekering je nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten beschikbaar, waaronder een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid), een WA+ beperkt casco verzekering en een allriskverzekering. Een WA-verzekering is de meest basale verzekering en dekt alleen schade die jij aanricht aan anderen. Deze is verplicht voor de camper, niet voor de caravan. Een WA + beperkt casco verzekering dekt schade die je aanricht aan anderen en enkele beperkte schade aan je eigen voertuig. Een allriskverzekering biedt de meest uitgebreide dekking en dekt schade aan jouw eigen voertuig, zelfs als je zelf de oorzaak bent van de schade.

Waar gebruik je jouw caravan of camper?

Een andere factor om te overwegen bij het verzekeren van jouw caravan of camper is waar je ‘m gebruikt. Als je een caravan of camper alleen op eigen terrein gebruikt, is het mogelijk minder waarschijnlijk dat deze beschadigd raakt of gestolen wordt dan wanneer je regelmatig op een camping of andere openbare plekken staat. Ben je vaak op vakantie in het buitenland, dan controleer je de dekkingsgraad van het land waar je kampeert. Het dekkingsgebied kan verschillen per verzekeraar. Het is daarom belangrijk om jouw verzekeraar te laten weten waar je de caravan of camper gebruikt. Zo kunnen zij je het beste advies geven.

De groene kaart

Voor sommige landen is het nodig om een aparte groene kaart te hebben voor de caravan. Deze kan je alleen opvragen bij de verzekeraar van het trekkende voertuig.

Verzekeren belangrijk? Jazeker!

Het is belangrijk om jouw caravan of camper te verzekeren om je te beschermen tegen verlies, diefstal of schade. Voor de camper is het zelfs (deels) verplicht. Het is ook belangrijk om de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden te lezen en te begrijpen wat er precies gedekt wordt en wat niet.

Neem de tijd om verschillende verzekeraars te vergelijken en kies de verzekering die het beste past bij jouw specifieke behoeften en je budget.

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog