De caravan luifel en storm: wat nu?

Op het weer hebben we (helaas) weinig invloed. Het kan dus gebeuren dat je in een flinke regenbui belandt, last hebt van een stevige wind of misschien zelfs een echte storm. Ik geef je daarom graag wat tips om ervoor te zorgen dat jij en je luifel de storm heelhuids door komen. 😉

Waar komt de wind vandaan?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar de wind vandaan komt. Wat is de windrichting? Als de wind achter op je caravan staat, dan is er natuurlijk niet zoveel aan de hand. Komt je wind van de zijkant, dan is dit ook nog te overzien. Heb je een caravan luifel met zijwanden? Dan kun je er bij een stevige wind voor kiezen om de zijwanden tijdelijk weg te halen. Hiermee vangt het geheel direct een stuk minder wind en heb jij nét wat minder stress. Heb je de wind op de voorkant van je luifel en caravan? Dan is het goed om nog wat meer actie te ondernemen. Lees daarom snel verder hoe je de luifel op de juiste wijze afspant.

Dakliggers caravan luifel

Hoe span ik de caravan luifel goed af?

Het is heel belangrijk om de caravanluifel op de juiste wijze af te spannen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Om ervoor te zorgen dat je luifel zo min mogelijk wind vangt, kun je de drie staanders een centimeter of 20 laten zakken. Hierdoor komt de luifel aan de voorzijde schuin te staan en creëer je een soort schans. De wind waait daardoor makkelijker over je luifel heen en kan minder makkelijk onder je luifel komen. Verder is het belangrijk dat je de caravanluifel goed strak spant. Dit zorgt voor minder speling van het tentdoek. En hoe minder speling, hoe minder druk er op het doek komt te staan en hoe minder kans op scheuren.

Welke windkracht kan een caravan luifel hebben?

Dit is heel erg afhankelijk van de windrichting. Tot windkracht 4 zou geen probleem moeten zijn. Wel is het hierbij erg belangrijk dat je de luifel op de juiste wijze hebt opgezet en uitgespannen! En ook hier geldt weer: komt de wind van achter, dan is er weinig aan de hand. Een windkracht 7 op de achterzijde van de caravan met luifel zal geen probleem zijn. Maar een windkracht 5 recht onder je caravan luifel kan dan wél weer voor problemen zorgen. En je kunt ook beter een constante wind hebben, dan rukwinden. Bekijk dit dus per situatie.

haringen zijwand

Waterzakken voorkomen

Met een beetje pech komt het met bakken uit de lucht. Ook dan is het voor het behoud van je caravanluifel belangrijk dat je een aantal dingen goed in de gaten houdt. Goed afspannen is hierin weer het allerbelangrijkste. Zo zorg je dat het water makkelijk van je luifel afstroomt en voorkom je waterzakken. Goed afspannen zorgt er dus voor dat je stokken niet doorbuigen door het gewicht. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, doe je er ook verstandig aan om de staande stokken 20 cm te laten zakken. Het regenwater kan dan makkelijk van je luifel af stromen.

Gebruik de juiste haringen

Om ervoor te zorgen dat het frame en je caravanluifel staan als een huis, heb je de juiste haringen nodig. Door het gebruik van de juiste haringen zorg je dat de boel stevig staat. Meer weten over welke haringen je nodig hebt? Dat lees je hier.

caravan luifel uitspannen

Stormbanden gebruiken

Je kunt ervoor kiezen een stormband te gebruiken. Met een stormband veranker je je kampeermiddel als het ware. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar bij de kampeerwinkel. Kies je voor een stormband die je over de gehele breedte van je luifel bevestigt, let er dan op dat je de stormband zover mogelijk naar voren spant. Zou je de stormband in het midden van je frame spannen, dan is kan je frame door de druk van de band en de wind gaan doorbuigen. En dat wil je natuurlijk niet!

Ruim je spullen veilig op en sluit ramen

Tijdens een storm komt het nog wel eens voor dat er spullen over de camping waaien. Ruim daarom lichte spullen op. Je wilt natuurlijk niet dat jouw was of zwembadje over de camping waait. Ook doe je er goed aan je om de (dak)ramen van je caravan te sluiten.

Neem geen risico’s!

Twijfel je? Heb je het gevoel dat je caravanluifel het niet gaat houden? Breek ‘m dan gewoon af. De Trekking luifel is niet alleen makkelijk op te zetten, maar nog makkelijker af te bouwen. Dus neem dan gewoon het zekere voor het onzekere. Het kan je een hoop ellende besparen. En zodra de storm weer is gaan liggen, zet je ‘m net zo makkelijk weer op!

Heb jij nog tips voor mede-kampeerders om een storm te doorstaan? Laat het ons weten in de reacties!

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog