Hoe moet ik een camper overschrijven?

Yes! Je hebt een camper overgekocht. Voordat je heel veel kilometers gaat maken, moet je ‘m eerst even overschrijven. Het overschrijven van een camper is een proces waarbij eigendom van een camper officieel wordt geregistreerd op naam van de nieuwe eigenaar. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de camper op de juiste manier geregistreerd staat en om te voorkomen dat er problemen ontstaan met betrekking tot verzekeringen, belastingen en andere zaken. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Dit kan fysiek of online. We vertellen je welke stappen je doorloopt om je camper over te schrijven.

Camper overschrijven

Documenten en formulieren

Verzamel de benodigde documenten. Voordat je de camper kunt overschrijven, heb je bepaalde documenten nodig. Dit zijn onder andere het kentekenbewijs, tenaamstellings-, overschrijvings- en identiteitsbewijs. Controleer of je alle benodigde documenten bij de hand hebt voordat je naar het kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation gaat of dit online regelt. Vraag de verkoper of hij alles in orde heeft. Dit kan je van te voren ook gratis online controleren bij de RDW.

Op naar een loket of regel het online

Ga naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation bij jou in de buurt. Zodra je alle benodigde documenten bij de hand hebt, kun je de camper laten overschrijven. Het overschrijven kost geld, dus neem je portemonnee mee. Nog handiger is om het online te regelen. De koper installeert hiervoor de RDW-app en heeft een DigiD en identiteitsbewijs nodig. Het werkt heel makkelijk en intuïtief. Na afloop van het overschrijven, ontvang je een vrijwaringsbewijs. Dat bewijs maakt jou officieel eigenaar van de camper.

Travelling luifel op een buscamper

Camper kopen bij RDW erkend bedrijf

Wanneer je de camper niet particulier koopt, doe je dit bij een RDW erkend bedrijf. Meestal kunnen zij direct regelen dat de camper wordt overgeschreven en jij de eigenaar bent. Hier heb je wel een geldig legitimatiebewijs voor nodig.

Het overschrijven is gelukt!

Je ontvangt de nieuwe documenten. Dit zijn onder andere het nieuwe kentekenbewijs en het nieuwe overschrijvingsbewijs. Zorg ervoor dat je deze documenten goed bewaart, want je hebt ze nodig om te kunnen rijden met je camper. Denk er ook aan dat je aan voertuigverplichtingen moet voldoen. Jij als koper bent namelijk nu verantwoordelijk. Deze verplichtingen vind je hier. Als verkoper bewaar je het vrijwaringsbewijs goed. Als je het online hebt geregeld, ontvang je het bewijs je mailbox.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is kijken welke Travelling luifel op jouw camper past… Veilige kilometers en mooie vakanties gewenst!c

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog