Busje ombouwen tot camper

Prijskaartjes die je om de oren vliegen. De ene nog hoger dan de ander. Extra pijnlijk door de huidige inflatie. Herkenbaar? Het aanschaffen van een (nieuwe) camper zou zomaar eens zo’n moment kunnen zijn. Wees niet getreurd. Ook voor de kleinere portemonnee of het streng bewaakte budget zijn er mogelijkheden. Talloze kansen om jouw droom van een eigen camper waar te maken! Een busje ombouwen tot camper. Jouw eigen thuis op wielen.

Gouden kans

Een nieuwe of jong gebruikte camper kan een behoorlijke hap uit je budget nemen. Hoe comfortabel en modern ook, zelf een busje ombouwen tot camper heeft iets magisch. Uniek en volledig op maat gemaakt. Jouw smaak. Precies zoals jij het wil. Zelf een camper bouwen is niet alleen super leuk, ook is het betaalbaar in vergelijking tot een camperbus of camper. Helemaal voor de handige klusser. Heb jij geen twee linker handen? Lees dan snel verder.

Buscamper California met Campooz luifel

Gebruikte bedrijfswagen

In tegenstelling tot de moderne en volledig afgewerkte camper, is een gebruikte bedrijfsbus een koopje te noemen. Volop te vinden op Marktplaats. Al voor een paar duizend euro. Soms wat gebutst, maar vol mogelijkheden. Een grote laadruimte waar je volledig je fantasie de vrije loop kunt laten. Vanaf scratch beginnen. Een wereld zoals jij die graag voor je ziet. Hout? Geen probleem! Een douchecabine? Gaan we regelen. Wat jij wilt, zoals jij het wilt. Een oude bedrijfsbus is betaalbaar en voorzien van voldoende comfort. Airco, elektrische ramen en stuurbekrachtiging. Het zit er allemaal op. En natuurlijk het befaamde armsteuntje rechts aan de royale bestuurdersstoel.

Topklusser

Nee hoor. Ook voor de gewone handige Harry. Met een beetje durf en creativiteit kom je heel ver. Een tip; koop je bus met nieuwe APK. Een kleine of grote beurt bij de koop afdingen is natuurlijk helemaal mooi! Een goede basis is het halve werk. Het motorische gedeelte in orde. Tijd om aan de slag te gaan!

Waar begin je?

Neem allereerst contact op met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij moeten uiteindelijk jouw camper keuren, dus handig om te weten wat de regels zijn. Check hier de site van RDW voordat je begint aan het ombouwen. Daarnaast raden we aan om de website van de belastingdienst te checken voor de fiscale regels bij een camper.

Busje ombouwen tot camper

Het ombouwen van jouw camper kan beginnen!

Als je een bus gevonden hebt, gereedschap verzamelt hebt en de regels weet, kan het feest beginnen. We laten je weten aan welke stappen je kan denken.

  1. Isolatie en geluidsdemping – Voor een fijn verblijf in je busje, zal je het goed moeten isoleren. Dit helpt bij zowel kou als warmte. Denk hierbij aan schuim of wol. Verdiep je er goed in, want verkeerde isolatie kan ervoor zorgen dat je vocht opslaat en dat je camper langzaam wegroest. Dat wil je natuurlijk niet!
  2. Elektriciteit – Voeg een stroomvoorziening toe zodat je in de ochtend een kopje koffie kan zetten, je apparaten op kan laden en je de drankjes koel houdt in de koelkast. Een overweging hiervoor kan zijn om een zonnepaneel te plaatsen, zodat je minder afhankelijk bent.
  3. Sanitair en afvoer – Wil je stromend water, kunnen douchen en gebruik kunnen maken van een toilet? Dan moet je in je plan rekening houden met het regelen van een afvoer en denken aan veilig watergebruik. Bekijk hier hoe je het veilig aanpakt.
  4. Interieur – Vaak één van de leukste dingen: het bedenken van de indeling, materialen en kleuren. Allereerst begint het bij de keuze voor de vloer, wanden en het plafond. Daarna personaliseer je jouw busje verder door het toevoegen van meubels, verlichting en decoratie. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, moet je je vooraf goed verdiepen. Maak keuzes waar je lang wat aan hebt en blij van wordt.
  5. Exterieurafwerking – Ook buiten jouw camper is het handig om na te denken over veiligheid, sloten, ramen en handige extra’s zoals een fietsendrager of dakluik. Denk hierbij ook aan de keuze voor een fijne luifel (onze Travelling luifel misschien? ;))

Handige accounts

Leuke accounts die je vast kunnen helpen zijn:

Het ombouwen van een busje tot camper kan een grote uitdaging zijn, maar het is zeker de moeite waard. Door het zelf te doen, bespaar je geld en bouw je een unieke camper die perfect aansluit bij jouw wensen. Met een beetje planning en hard werken, kan je al snel van start gaan met het verkennen van de wereld in jouw eigen camper. Als je een ervaren ombouwer bent, laat dan vooral jouw tips achter.

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog