Bubbels in de Champagne streek

Buiten is het donker. Om de buren niet wakker te maken, laden we voorzichtig onze spullen in. Nog een laatste check van de caravan, verlichting en dissel. Tijd om te gaan. Wat nog rest is een autorit van 630 kilometer.

De Belgische Ardennen

Vrijwel direct voegen we in op de 31. De Autobahn richting het zuiden. We hebben de navigatie ingesteld op ons favoriete plaatsje in België. De caravan volgt zoals altijd trouw. Al om acht uur in de ochtend komen we aan in Houffalize. De perfecte plek voor een tussenstop in de Ardennen. Bij het lokale bakkertje genieten we van een kop koffie in de zon. Met puddingbroodje! Op ons beste Frans bestellen we er nog een extra taartje bij. Op de calorieën letten doen we wel een andere keer. Nu is het vooral tijd om te genieten.

Richting de Champagne

Op de weilanden staat de dauw nog op het gras. Koeien ontwaken van een nacht in de kou. Via heuvelachtig terrein bereiken we de grens met Frankrijk. Onderweg komen we een reusachtig kunstwerk tegen. Een metershoog wild zwijn dat boven de snelweg uittorent. We zijn bijna in Reims!

champagne

Parc naturel régional de la Montagne de Reims

Ook wel Reims en omgeving genoemd. Tussen het Franse Reims en Épernay ligt namelijk de fameuze Champagne streek. De regio voor bubbels en wijnvelden. Eveneens de regio die haar mousserende wijnen de naam ‘Champagne’ mag geven. Niet alleen in het wit. Rode champagne zullen we er namelijk ook gaan ontdekken.

Op verkenning

We zijn het gebied nog niet ingereden of het landschap veranderd van vlak in heuvelachtig terrein. Vol historische boerderijen en schilderachtige dorpjes. Bovenop een berg stoppen we bij een eeuwenoude molen. Vanaf de top kijken we neer op het landschap. Wijngaarden zo ver het oog reikt. Zorgvuldig en met liefde vastgebonden aan paaltjes en ijzerdraad. Gekke trekkertjes rijden af en aan. Smal en hoog op de poten. Speciaal ontwikkeld voor de wijnoogst. Een prachtig gezicht.

champagne streek

Wijnproeverij

Oude wijnhuizen vliegen ons om de oren. Gevels met vervaagde emblemen. Op een straathoek zien we een bordje met pijl. Het wijst naar een steegje. Wat ongemakkelijk lopen we een trapje omhoog. Het halletje boven is koel maar muffig tegelijk. Muisstijl gluren we naar binnen. Toch maar even kloppen. Een vrolijke man verwelkomd ons hartelijk. Te midden van een arsenaal wijnflessen nodigt hij ons uit voor een proeverij. De beste man blijkt zelfs Nederlands te spreken! Met een zwaar Frans accent.

Beaulieu Brut Réserve

Met een vonkeling in zijn ogen verteld de gastheer met verve over de Champagne in zijn handen. Over de boeren die het oogsten. Het proces van druif tot wijn. Zoveel kennis en vakmanschap. Een boeiend betoog, waarbij het niet anders kan dan dat we met een kofferbak vol lekkere wijnen zullen vertrekken. ‘Doe maar een fles van die en van die. En oh ja, ook maar een kleine flesje van die rode!’ Beaulieu Brut Réserve staat er op de fles. Driedubbel waardevol. Champagne voor thuis en herinneringen aan onze gastheer en deze schitterende streek. Bovendien zeer betaalbaar. De prijzen zijn hier een fractie ten opzichte van de grote wijnhuizen. De ‘onze’ komt van kleinschalige boeren uit de buurt. Het proeven bewaren we voor later. Eerst nog een stukje rijden richting de camping.

champagne

Op de camping

Moe van alle indrukken ploffen we neer op onze campingstoelen. De caravan en luifel hadden we gelukkig snel staan. Intussen genieten we van de zonsondergang met een goed glas wijn. Lekker uit de wind achter de zijwand. Dankzij de koelbox precies op de juiste temperatuur. Uitkijkend over de wijngaarden in de verte. We konden het toch niet laten om alvast een flesje Champagne te ontkurken. Het kan ook niet anders. Op vakantie smaakt alles net ietsje beter!

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog