Stroom op de camping voor caravans: hoe zit dat?

Als jij met de caravan op pad gaat, wil je stroom op jouw kampeerplek. Hoe weet je zeker dat de stroom op de camping het aankan? Wij leggen jou uit hoe het zit, zodat jij kan genieten van jouw kopje koffie, een koud drankje en die gezellige lampjes.

Een handige som!

Je kiest bij het boeken voor een campingplaats met stroom. Vaak wordt Ampère gebruikt om de hoeveelheid stroom aan te geven per kampeerplek. Je wil weten welke apparatuur je kan gebruiken en wat zelfs tegelijk kan. De apparatuur geeft het aantal watt aan. De spanning op het lichtnet is in Europa 230 V. We kunnen nu gaan rekenen:

Ampère x Voltage (230) = Watt

Op jouw kampeerplek is de hoeveelheid stroom 6A en zoals we net zeiden is de spanning op het lichtnet 230 V. Dat betekent dat je 6 x 230 = 1380 watt aan apparatuur op hetzelfde moment kunt gebruiken.

stroom op camping

Hoeveel watt?

We hebben voor je op een rijtje gezet wat campingapparatuur ongeveer verbruikt aan stroom.

Klein koffiezetapparaat: 600-800 watt

Oventje: 600 – 800 watt

Kacheltje: 750 – 1500 watt

Lampen: 30 – 40 watt

Reisföhn: 1800 watt

Stekkers en verlengkabels

Kies altijd voor de blauwe CEE stekker op jouw kampeerplek. Dit is het veiligst, omdat deze waterdicht en gezekerd is. Caravans hebben bijna altijd een CEE invoerpunt waar je de contrastekker van de CEE kabel op aansluit. Een CEE verlengkabel van 20-30 meter is bijna altijd genoeg. Gebruik geen verlengkabels van thuis. Deze kunnen minder goed tegen water en je wil natuurlijk veilig kamperen!

Vind je dat we een belangrijke tip missen? Laat het ons vooral weten in een reactie onder de blog. Tot Campooz!

Lees ook deze blogs!

Deel deze blog