De caravanrace

Wie kent het niet? Te land, ter zee en in de lucht. Misschien wel het bekendste tv programma van de TROS. Voor wie het niet kent (of nog heel jong is), een korte uitleg. De bedoeling was om een parcours af te leggen met een zelfgebouwd of aangepast vervoersmiddel. Denk hierbij aan auto’s, vliegtuigen, boten en fietsen. Het leverde altijd hilarische televisie op. In 2011 is het programma helaas van de buis verdwenen.

de caravan race

Historisch besef

De bedenker van ‘Te land, ter zee en in de lucht’ was René Stokvis. Zijn inspiratie kwam uit Engeland. Daar zag hij in een krant dat iemand met een zelfgebouwd vliegtuig van de Tower Bridge sprong. Hij besloot dat hij mensen ging laten vliegen. Met een vliegtuig dat ze zelf hadden gemaakt, moesten ze zo lang mogelijk in de lucht zien te blijven. De toepasselijke naam voor deze wedstrijd was ‘Vlieg er eens uit’.

caravan race caravanning

De caravanrace

Een onderdeel van ‘Te land, ter zee en in de lucht’ was de Caravanrace. Deze werd gereden op het circuits van Zandvoort en Valkenswaard. De ingrediënten? Een barrel en een oude caravan. Het doel? Zo snel en lomp mogelijk over het circuit rijden. Inclusief botsen, caravans op hun kant en ‘Dukes of Hazzard’ achtige taferelen. Te gek om terug te zien!

Veel caravanliefhebbers kijken waarschijnlijk met gemengde gevoelens. 😉 De caravans die je in het filmpje ziet, zijn erg gewild als opknapper.

Pimp je caravan

Oude retro caravans vinden gretig aftrek bij kampeerders. Ze worden opgeknapt en opnieuw ingericht. Kijk maar eens op Caravanity.nl. Een blog met stapels DIY tips om een caravan te pimpen.

Samen met Judith van Caravanity hebben wij trouwens de ‘Caravanity by Campooz luifel’  ontwikkeld. Een mooie retro luifel die een fantastische match is met veel oude caravans.

Een andere plek om eens rond te neuzen, is Glaravans.com. Onder leiding van Erik Baas worden oude caravans volledig gestript en weer opnieuw opgebouwd. Wat overblijft is een origineel omhulsel met een vernieuwde carrosserie en inrichting.

Van verleden naar heden. Leuk om te zien hoe dingen veranderen. Happy Camping!