Koffie in de caravan en onderweg: 7 manieren

Met de caravan op vakantie, dus je gaat vroeg weg of je bent lang onderweg? Dan is koffie onderweg een must. Een bak koffie kan je halen bij de benzinepomp of op het terras, maar je bent voordeliger uit als je jouw eigen koffie meeneemt. En vaak is dat net zo lekker of zelfs lekkerder. In deze blog geven we jou praktische tips om koffie te zetten onderweg én op de camping. Met en zonder stroom!

koffie onderweg

Cafetière oftewel French Press!

Neem je favoriete (grof) gemalen koffie mee, iets om water op te koken en de French Press. Doe een beetje gemalen koffie onderin, schenk er heet water op en laat ongeveer 4 minuten trekken. Vervolgens duw je het filter rustig naar beneden en je bent klaar om uit te schenken. Vaak is een cafetière van glas wat misschien niet ideaal is voor op de camping. Er zijn ook uitvoeringen die van minder breekbaar materiaal zijn gemaakt.

Van je aanrecht naar de caravan

Heb je een klein koffiezetapparaat? Dan kan je ervoor kiezen om ‘m mee te nemen. Als er een bakbeest in de keuken staat, dan koop je misschien liever een kleinere voor in de caravan. Een Nespresso, Senseo of Dolce Gusto apparaat zijn er in kleine formaten. Een paar doosjes cups of zakken pads en je bent klaar om te gaan. Een gewoon koffiezetapparaat kan natuurlijk ook. Die zijn er ook in het klein.

koffie onder caravanluifel

Koffie Tubruk

Deze manier van koffie drinken wordt nog erg geliefd in Indonesië. Doe twee eetlepels gemalen koffie in een grote mok. Voeg daar een beetje suiker en/of melk aan toe als je dat lekker vindt, kokend heet water erbij en roeren maar. ‘Tubruk’ betekent in het Javaans botsing. Het kokende water botst met de koffie. Het is verstandig om te wachten tot de koffie naar de bodem zakt voordat je een slok neemt.

Voordelig en makkelijk

Een alternatief waarvan men over het algemeen niet heel blij wordt, maar het is eenvoudig. Pak je kookbrander om water te koken en voeg hier vervolgens per kop een schep oploskoffie aan toe. Volgens onze Raoul is de beste optie Espresso sticks van Nespresso. De smaak lijkt het meest op echte koffie. Het proberen waard?

Koffie zetten

Handmatige filterkoffie

Handig voor onderweg, omdat het zo makkelijk is! Je giet kokend water in je koffiefilter met daarin koffie en natuurlijk je filter. Vervolgens wacht je tot de laatste druppel in de thermoskan zit. Wat je nodig hebt?

  • Water
  • Kookbrander
  • Filterkoffie
  • Filterhouder
  • Koffiefilter
  • Mok, grote kan of thermosfles (tip: deze van Rebel-Outdoor zijn erg leuk en blijven lang warm!)

De percolator

Zo zet je koffie onder de caravan luifel op z’n Italiaans! Je hebt een percolator, kookbrander, water en gemalen koffie nodig. Iets grover gemalen is vaak lekkerder. Water gaat onderin de percolator, in het filter gaat de koffie (zonder aan te stampen) en dan is het klaar om op een vuurtje te zetten. Als de percolator helemaal uitgelekt is, is jouw koffie klaar. De percolator is er in verschillende formaten, dus koop een grote als er veel koffieliefhebbers mee op reis gaan!

koffie op camping

Draagbaar koffiezetapparaat

De koffie klaar binnen een handomdraai met de Handpresso! Te gebruiken tijdens de lange autorit, in de caravan, op het strand, overal! Dit draagbare koffiezetapparaatje (wat lijkt op een fietspomp😉) werkt onder hoge druk tot maar liefst 16 bar. Zo kan heet water onder hoge druk door fijn gemalen en samengedrukte koffie drukken. Naast gemalen koffie, zijn er ook apparaten verkrijgbaar waarbij je pads of pods nodig hebt. Handig!

Hoe maak jij koffie onderweg, binnen of buiten de caravan? Of missen we nog een manier om koffie te zetten? Laat het weten in de reactie onder de blog.

Tot Campooz!